Svaksynthet

Kjennetegn for svaksynte er at de ser dårlig/uklart selv med riktig brillestyrke. Hvis det er noe galt med selve filmen i et fotoapparat, hjelper det lite å fokusere objektivet for å oppnå klare bilder. På samme måte kan feil og sykdommer i øyet begrense hvor godt man ser.

Det finnes en rekke hjelpemidler som kan lette hverdagen for svaksynte, og for eksempel gjøre det mulig å lese avisen igjen.Vi kan dessverre ikke hjelpe alle, men de fleste som får beskjed om at "her er det ingenting å gjøre" (medisinsk) kan likevel få hjelp hos oss.

Holmlia Optometri setter av 90 minutter til hver svaksynte pasient til selve tilpasningen/ utprøvingen av hjelpemidler. Etter utprøvingen vil det bli utformet en søknad mellom Holmlia Optometri og Hjelpemiddelsentralen (HMS) på vegne av pasienten. Denne søknadstiden kan desverre til tider ta noe tid da det er mange som skal behandle søknaden før den ender i et vedtak. Holmlia Optometri har også ansvar for utleveringen og opplæringen av hjelpemidlene til pasientene etter at et eventuelt positivt vedtak er fattet hos HMS. Så fort vi får klarsignal fra Hjelpemiddelsentralen bestiller vi hjelpemidlene, og når alle hjelpemidlene er klare vil pasienten bli kontaktet for avtale om tid for opplæring.

Det er viktig å være klar over at det medisinske grunnlaget uansett skal sikres ved at pasienten har vært innom øyelege før vårt arbeid kan starte.

Øyelegen vil kartlegge den medisinske biten av din synshemming, og vi vil hjelpe deg å utnytte til det beste de synsevner som finnes tilbake. Dersom ikke epikrise fra øyelege med dokumentering av pasientens svaksynthet foreligger ved time hos oss vil vi i de fleste tilfeller desverre ikke kunne søke HMS om hjelpemidler. Det vil ikke dermed si at vi ikke kan hjelpe!

Eksempler på hjelpemidler som vi kan tilpasse hos oss vil for eksempel være:

Lupebriller
Kikkertbriller
Håndluper
Lysluper
Lommeluper
Filterbriller
Kikkerter

Spesialoptikk

Spesialoptikk brukes i en del yrkessammenhenger, det være seg urmaker, gullsmed, kirurger, tannleger osv. Yrkesaktive som jobber med små detaljer og har behov for begge hendene fri, kan få spesialdesignet kikkert- eller lupebriller til sitt spesielle formål.